Una dosi de crítica “al plat”



L’altre dia, en finalitzar la presentació d’El Territori al plat, hi va haver espectadors que van acostar-se per felicitar-nos, però també n’hi va haver un  que ho va fer  per queixar-se. Segons aquest, “en el documental, igual com passa en d’altres reportatges que fan per TV3només es parla dels transgènics i de l’agricultura ecològica i, en canvi, no es diu res de la producció integrada”, que precisament practiquen molts pagesos de la zona, perquè està força estesa en el conreu de fruiters. Possiblement tingui raó. Al documental, tot i que diem que hi ha una sèrie de pagesos entestats a fer bé les coses, potser no concretem prou de quina manera. I una d’aquestes, seria la producció integrada. Aquesta intenta reduir les aplicacions de productes químics, d’adobs i de pesticides a través de l’estudi dels calendaris d’aplicació, dels fraccionaments i de la interrelació amb les feines del sòl i del reg. És a dir, que aplica el màxim de coneixements cientítics en l’àmbit agronòmic per mirar de ser respectuosa amb el medi ambient i assegurar la qualitat del producte a través d’un estricte control de traçabilitat des de l’inici del cultiu fins al final, mitjançant una certificació oficial externa.

Tanmateix, també volem deixar clar que el documental no és un tractat sobre agricultura ni tampoc, com deia aquest espectador, un elogi a l’agricultura ecològica, sinó una defensa al producte de la terra o de “quilòmetre zero” i un petit homenatge als pagesos, ramaders i pescadors de casa nostra, així com també a les tradicions, la cultura i la cuina d’aquest país.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s